News
Младежката вечер на Български фестивал на сливата с изпълненията на Графа
Thursday, 21 September 2017 10:15
There are no translations available.

Младежката вечер на Български фестивал на сливата с изпълненията на Графа

Любимецът на много тинейджъри и младежи Владимир Ампов-Графа ще зарадва троянската публика на 23.09.2017 г., вечерта на Български фестивал на сливата, посветена традиционно на младежите.

Музикалният дебют на Графа е на 11 годишна възраст през 1988 г. с песента „Мама, татко и аз“ и в нея няма никаква художествена измислица, защото родителите му представляват 2/3 от групата. За по-сигурно се появява и „Мама, татко и аз №2“, последвана от хита „Мандарини“ – с него се задържа повече от половин година в телевизионната класация на БНТ „Музикална чуднотека“. Дебютният албум „Гумени човечета“ излиза на 29 ноември 1993 г.

През 1996 г. е поканен като гост-изпълнител на фестивала „Синята перла на Ровин“ в Хърватия и отново печели „Голямата награда“ и награда за най-добро сценично поведение с песента „Боксьорът“. През 1996 г. Влади Ампов издава втория си албум – „Зелен хайвер“.

През 1999 г. написва музиката за първия електронен мюзикъл в България „Токов удар“, която излиза на пазара под формата на саундтрак. През декември 2001 г. Графа печели награда за най-добър текст на песента „Давам всичко за теб“ на годишните награди на „Мело ТВ Мания“ – БНТ. На наградите на BG Radio, които се провеждат на 3 март 2001 г. е номиниран в три категории: за изпълнител, албум („Давам всичко за теб“) и за текст на едноименната песен и получава наградата за текст. Поредно признание е и номинирането му за изпълнител на годишните музикални награди на телевизия „ММ“ за 2001 г. Песента „Имаш“ е била 2 седмици на първо място в „Българския Топ 100“. През 2002 г. излиза сингълът „Секс за пари“. Той носи на Графа номинацията на годишните музикални награди на телевизия „ММ“ за изпълнител. През април 2003 г. излиза сингълът „Искам те“, който държи върха на националната класация БГ Топ 100 8 поредни седмици.

На 23-ти всички почитатели на изпълнителя ще чуят много от любимите песни. Очакваме ви!

 
Запалване на казана под съпровод на гайди и фолклорни песни
Thursday, 21 September 2017 07:19
There are no translations available.

Тази година запалването на казана от Главния майстор ще бъде съпроводено с изпълнение на гайдари и фолклорната певица Валерия Момчилова.

Валерия е част от Предствителния ансамбъл на Въоръжените сили към Национална гвардейска част, солист е в спектаклите на Нешка Робева - "Мистерията Еньовден" и "Последната грешка на Нешка" и участва в хор "Космически гласове".

 
Ансамбъл „Българе“ в Троян в Деня на Независимостта
Wednesday, 13 September 2017 07:11
There are no translations available.

Ансамбъл „Българе“ в Троян в Деня на Независимостта

В Деня на Независимостта на България, 22-ри септември, който съвпада и с началото на тазгодишното издание на Български фестивал на сливата, гост в Троян ще бъде Национален фолклорен ансамбъл „Българе“. Ансамбълът ще зарадва троянската публика в 12:00 ч. на централния площад.

Ето и малко повече за „Българе“ от тяхното официално представяне:

„Христо Димитров мечтае да създаде грандиозен фолклорен спектакъл, който в седем музикално-танцови картини да покаже най-характерното от музиката, песните, танците и народо-психологията на българите от седемте етнографски области - Родопите, Македония, Шоплука, Северна България, Добруджа, Странджа и Тракия. Скоро той осъзнава, че за да бъде изпълнен подобен спектакъл, трябва да бъде създаден елитен професионален ансамбъл от фолклорни изпълнители, които да преминат специален етап на подготовка и да изнесат на плещите си тази отговорна задача. Идеята е подкрепена от сестрата на Христо - Елена, но най-мощен тласък в нейното реализиране дава присъединяването на британския гражданин Ян Чарлз Андерсон (впоследствие съпруг на Елена), който финансира създаването на проекта. Въпреки че първоначално предвиденият бюджет се увеличава девет пъти, Ян Андерсон не се отказва и проектът е реализиран. Създаден е първият частен фолклорен ансамбъл в България – „Българе“. 1 октомври 2002 г.
В една малка танцова зала на столичния бул. "Мария Луиза" Христо и Елена Димитрови събират 20 танцьори - някои са професионалисти, други все още ученици в хореографското училище, а има и любители. Никой от присъстващите не подозира, че само след шест месеца заедно ще пожънат грандиозен успех с първия си спектакъл – „Това е България“. Те не само ще направят революция в развитието на българския музикален и танцов фолклор, но ще се превърнат в най-големия частен фолклорен ансамбъл в Европа.“

 
Български фестивал на сливата – пъстър, многолик, обичан
Thursday, 31 August 2017 10:05
There are no translations available.

Наближава един от най-колоритните празници в страната - Български фестивал на сливата. Всяка година той събира стотици хора от цялата страна, които идват в Троянския Балкан, за да се насладят на една традиция с вкус и настроение.

През 2017 г. за гостите на Фестивала отново са подготвени изненади и богата, разнообразна програма – както музикална, така и кулинарна. Събитието традиционно ще се проведе в Троян и в с. Орешака, в Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ), от чиито зелени морави празникът се заражда в далечната 1993 г. Традициите се пазят и до днес и всяка следваща година се развиват и организаторите добавят по нещо ново и различно.

В поредица от публикации ще ви разкажем по малко за всеки наш участник.

Жената, която няма нужда от представяне, чиито глас се шири дори в космоса – Валя Балканска. Балканска е българска народна певица от Родопската фолклорна област, популярна най-вече със своето изпълнение на народната песен „Излел е Делю хайдутин“, което е включено в Златната плоча на Вояджър на американските космически апарати „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“. Кариерата на Валя Балканска започва през 1960 година, като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопи“ − Смолян, където получава и новото си име. В репертоара ѝ, освен „Излел е Делю хайдутин“, влизат още народни песни като „Шар планина“, „Девойко, бално ли ти е“, „Триста са пушки пукнали“, „Хайдутине се молеха“, „А бре, юначе лудо и младо“, „Горо ле, горо зелена“, „Майчинско, стара майчинско“.

По повод 60-ата си годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство през 2002 г. Валя Балканска е наградена с орден „Стара планина“. Номинирана е за държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за 2005 г. През декември 2005 г. народната певица получава своята звездна плоча в българската Алея на славата. За нея дъщерята на Николай Хайтов, Елена Хайтова, пише книгата си „Сама сред звездите“.

Валя Балканска ще излезе на сцената на НИХЗИ, с. Орешак заедно с гайдарите от група „Орфеус“ на 24.09.2017 г. от 12:30 ч.

И в този празник ще има троянско участие – победителят в музикалния формат „Гласът на България“ – Радко Петков, който ще излезе на троянска сцена в Троян на 23.09.2017 г. и Христо Младенов с неговия дуетен партньор – Димитър Атанасов.

 

 
Ден на отворените бутилки 2017 - на „ВИНПРОМ – ТРОЯН“ АД
Wednesday, 30 August 2017 13:20
There are no translations available.

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ БУТИЛКИ 2017

ВЪВ „ВИНПРОМ-ТРОЯН“ АД

Заповядайте на 23 и 24 септември 2017 г. (събота и неделя) на нашия празник!

Очакваме Ви във „ВИНПРОМ-ТРОЯН“ АД

Адрес: гр. Троян, ул. „Акад. А. Балевски“ 16 (възможност за паркиране пред завода)

Специално за вас сме подготвили:

  • Екскурзия в производствените помещения на завода с представител на фирмата -  запознайте се с традициите в производството на Троянската сливова ракия
  • Сляпа дегустация на ракии – ще успеете ли да разпознаете различните видове ракия?
  • Специален подарък за всеки посетител над 18 години
  • Томбола със страхотни награди
  • Веселие, празнично настроение и прекрасни изживявания

Организиран транспорт от центъра на гр. Троян до завода и обратно:

Спирка - пред Пощата в гр. Троян

Събота: 10.00, 12.00, 14.00 и 16.00 ч.

Неделя: 10.00, 12.00 и 14.00 ч.

Начало на екскурзиите от портала на завода:

Събота: 10.15, 12.15, 14.15 и 16.15 часа

Неделя: 10.15, 12.15 и 14.15 ч.

Вход: 2 лв.

Безплатен вход за посетители под 18 години!

 

Станете част от нашия празник!

Очакваме ви, ще се забавляваме заедно!

 

 
Пъстра празнична програма по време на фестивала - 2017 г.
Wednesday, 30 August 2017 11:03
There are no translations available.

 
Откритата сцена на „Български фестивал на сливата“ Ви очаква
Tuesday, 29 August 2017 06:59
There are no translations available.

Откритата сцена на „Български фестивал на сливата“ Ви очаква

Скъпи самодейци и любители на народното творчество,

Община Троян има удоволствието да Ви покани да участвате в Открита сцена за самодейни състави в рамките на Българския фестивал на сливата, Троян 2017 г.

Къде: Сцената на площад „Възраждане“- гр. Троян.

Кога: на 23-ти и 24-ти септември 2017 г. (събота и неделя).

Посетители: Изданието на фестивала през 2016 г. беше посетено приблизително от 10 000 души.

Реклама: Българският фестивал на сливата се рекламира чрез банери, афиши, дипляни и публикации в пресата, сайта на събитието www.festivalnaslivata.com и фейсбук страница в интернет.

Информация за фестивала и програмата се разпространява чрез туристически агенции и туристически борси и изложения. 

*Пътните разходи и настаняването са за сметка на участниците.

 

За информация и записване:

Бисерка Петрова – тел. 0878 901625; 0885 363671

Мария Милева – тел. 0670/68004; 0897 928820

Присъединете се към нас, за да възродим заедно духа и традицията на фолклора!

Очакваме Ви!

Свали формата за заявяване на участие от тук 

 

Екипът на Български фестивал на сливата – Троян

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 Next > End >>

Page 1 of 4


EUROPEAN RECOGNITION  FOR THE BULGARIAN PLUM FESTIVAL


Facebook Twitter