Български фестивал на сливата – пъстър, многолик, обичан
Thursday, 31 August 2017 10:05
There are no translations available.

Наближава един от най-колоритните празници в страната - Български фестивал на сливата. Всяка година той събира стотици хора от цялата страна, които идват в Троянския Балкан, за да се насладят на една традиция с вкус и настроение.

През 2017 г. за гостите на Фестивала отново са подготвени изненади и богата, разнообразна програма – както музикална, така и кулинарна. Събитието традиционно ще се проведе в Троян и в с. Орешака, в Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ), от чиито зелени морави празникът се заражда в далечната 1993 г. Традициите се пазят и до днес и всяка следваща година се развиват и организаторите добавят по нещо ново и различно.

В поредица от публикации ще ви разкажем по малко за всеки наш участник.

Жената, която няма нужда от представяне, чиито глас се шири дори в космоса – Валя Балканска. Балканска е българска народна певица от Родопската фолклорна област, популярна най-вече със своето изпълнение на народната песен „Излел е Делю хайдутин“, което е включено в Златната плоча на Вояджър на американските космически апарати „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“. Кариерата на Валя Балканска започва през 1960 година, като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопи“ − Смолян, където получава и новото си име. В репертоара ѝ, освен „Излел е Делю хайдутин“, влизат още народни песни като „Шар планина“, „Девойко, бално ли ти е“, „Триста са пушки пукнали“, „Хайдутине се молеха“, „А бре, юначе лудо и младо“, „Горо ле, горо зелена“, „Майчинско, стара майчинско“.

По повод 60-ата си годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство през 2002 г. Валя Балканска е наградена с орден „Стара планина“. Номинирана е за държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за 2005 г. През декември 2005 г. народната певица получава своята звездна плоча в българската Алея на славата. За нея дъщерята на Николай Хайтов, Елена Хайтова, пише книгата си „Сама сред звездите“.

Валя Балканска ще излезе на сцената на НИХЗИ, с. Орешак заедно с гайдарите от група „Орфеус“ на 24.09.2017 г. от 12:30 ч.

И в този празник ще има троянско участие – победителят в музикалния формат „Гласът на България“ – Радко Петков, който ще излезе на троянска сцена в Троян на 23.09.2017 г. и Христо Младенов с неговия дуетен партньор – Димитър Атанасов.

 

 


EUROPEAN RECOGNITION  FOR THE BULGARIAN PLUM FESTIVAL


Facebook Twitter