Български фестивал на сливата – по-многолюден от всякога
There are no translations available.

Български фестивал на сливата – по-многолюден от всякога

26-то издание на Български фестивал на сливата привлече хора от различни краища на страната. На 22 септември троянци и гости на града отбелязаха Деня на Независимостта. Гости на празника освен Кмета-домакин Донка Михайлова бяха: инж. Петко Пенков, председател на ОбС-Троян, ръководството на Община Троян, ст. комисар Маринов, директор на ОДМВР-Ловеч, гл. инспектор Радостина Петкова, началник на РУ на МВР-Троян. В поздрава си към събралите се гости, кметът Михайлова припомни „Преди 110 години в старопрестолно Търново прозвучават думи, които България чака поне 30 години след Освобождението – „Да живее свободна и независима България! Да живее Българският народ!". Обявена е независимостта на България. Само преди 7 дни отбелязахме друг много важен ден за България и за Троян - 100 годишнината от Дойранската епопея. Епопея, в която стотици троянци оставиха костите си при Дойран, за да останат вечни в историята на нашия град и нашата страна. Горди сме, че ние троянци носим в кръвта си кръвта на дедите, които прославиха България както на бойните полета, така и на дипломатическия и политическия фронт.“ Празникът бе отбелязан и с танцовите изпълнения на Ансамбъл „Чинари“.

Съботният следобед продължи с най-цветното и празнично дефиле, което е едно от любимите събития в програмата за гостите на Български фестивал на сливата. Хоремагът беше отворил на спирка „Рила“, а до него - за изненада на всички - имаше „Изтрезвително“. Под звуците на Представителния общински младежки духов оркестър, дефилето с копачи, сеячи, резачи, пръскачи, брулачи, пиячи и гости стигна до централния площад, където бяха изпитани кметът на Общината Донка Михайлова и председателят на ОбС-Троян Петко Пенков за техните познания, съответно за варене на сливово сладко и за отглеждане на сливови дръвчета. Кметът на Общината получи по традиция символът на празника, който ѝ бе връчен от Иван Чакъров, управител на НИХЗИ – с. Орешак, а водещите – Мартина Вачкова и Маргарита Мондешка, с подобаващо чувство за хумор, продължиха представянията на съставите на откритата сцена. Изпълненията на няколко танцови състава за народни хора и вокален ансамбъл „Фортисимо“ – Бургас закриха подобаващо вечерната програма.

На 23 септември сутринта кметът Донка Михайлова провъзгласи троянският бизнесмен Дако Даков за Главен майстор на ракията, след което майсторът запали казана за изваряване на ракия. В подкрепа на думите на кмета, че е добър познавач на напитката, той почерпи събралите се гости с негова домашна ракия. Веднага след това пък шеф Иван Звездев дегустира и оцени вкусотиите, показани в кулинарната изложба на традиционни ястия от троянския край. Изложбата се осъществи благодарение на Иванка Църова и ученици от професионалната паралелка  на СУ „Васил Левски“, гр. Троян и троянските заведения, които представиха ястия със сини сливи. В следобедния неделен ден се проведе и традиционният конкурс за най-добра домашна сливова ракия. Първа награда грабна дама от Балканец – Румяна Василева, второ място си заслужи ракията на Бисерка Цекова от с. Паволче, а трети се класира троянецът Камен Славков. Наградите връчи заместник-кметът на Община Троян Розалина Русенова, която закри фестивала, а за финал публиката се наслади на великолепните изпълнения на Капанския ансамбъл от Разград.

 

 

 

 


EUROPEAN RECOGNITION  FOR THE BULGARIAN PLUM FESTIVAL


Facebook Twitter